Oct 31, 2012

NAFSU MAKAN?? BOLEH CONTROL KE???

Bismilliahirrahmanirrahim...

Nafsu makan. Kenapa kita tak boleh control nafsu makan? Bukan ke badan kita ni kita sendiri yang boleh control? Ataupun kita sendiri yang di'control' oleh badan kita?


Cuba fikir2kan.

Makan ialah suatu aktiviti yg perlu untuk menambah tenaga dalam badan utk melakukan pekerjaan harian. Ramai yg MAKAN untuk HIDUP dulu la. Skang ni, da terbalik, ramai lagi yang HIDUP untuk MAKAN. Cuba kita fikir, kenapa kita makan ek?

Dalam Herbalife, saya belajar bahawa kita MAKAN untuk HIDUP. Sebab tu tak perlu ada rungutan seperti "Susahlah makan Herbalife, tak boleh makan best2.." ataupun, "Tak kenyang lah..". Kalau kita fikir betul2, kenapa nak merungut kalau tak cukup makan?

Tak fikir ke camne they all yang tak cukup makan, anak2 yang miskin dan kelaparan tu? Kalau puasa boleh pulak tahan makan? Yelah kalau tak puasa nanti dosa pulak.

Ada jugak yang terlalu obses taknak gemuk, diet gila-gila. Taknak makan pagi ngn malam, sanggup mkn sekali je sehari. Tapi silapnye, air masak minum tak cukup pulak. Sanggup makan sayur pelbagai jenis. Ada yang blend sayur2 n minum. Kalau saya, mungkin saya tak nak diet macam tu sbb saya cerewet sangat bab makan ni.


Kadang-kadang ramai org Melayu kita ni ada sifat MALAS. MALAS nak jaga makan. MALAS nak diet. MALAS nak berubah. MALAS nak control nafsu makan. Terlalu comfort sangat dengan keadaan sekarang.

I found this quote :


We are what we eat. Kalau makan burger hari-hari, memang akan jadi mcm size burger. Kalau makan makanan bergula tinggi hari-hari, memang akan dapat diabetes/ kencing manis. Ramai orang Malaysia lebih rela spend duit untuk makan makanan tak berkhasiat sekarang dan lepas tu bila dah sakit, spend duit kat hospital sedangkan mereka boleh elak daripada dapat penyakit kronik seperti sakit jantung, darah tinggi dan kencing manis.

Nafsu makan merupakan salah satu cabaran yang Allah beri pada kita. Sama ada kita dapat kawal atau tidak, terpulang pada kita. Sama ada kita nak berubah jadi orang yang berjaya, atau miskin selama-lamanya sehingga anak cucu cicit kita pun ikut sama macam apa yang kita buat sekarang.

Mahu ubah hidup? Hubungi saya 012-310-6321/ maisarahsanif@gmail.com

DREAM IT! DO IT!

No comments:

Post a Comment